OSMANSKE PRIJESTOLNICE
AZ

Objavljeno: 30.11.2023. / Ažurirano: 19.02.2024.
 

Termin putovanja: 
20.04. - 26.04.2024.
17.05. - 23.05.2024.

1.dan: ZAGREB - ISTANBUL - EDIRNE
Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK1054 u 09.15h (točna satnica po terminima u nastavku). Po dolasku u Istanbul oko 13.30h, slijedi vožnja cca tri sata do Edirna, druge prijestolnice Osmanskog carstva od 1365-1453 godine. Po dolasku obilazak grada bogatog karakterističnom osmanskom arhitekturom: džamija Selimija, zaštićena UNESCO-om, remek djelo najvećeg i najpoznatijeg osmanskog arhitekta Sinana, koga često nazivaju Michelangelo istoka. Njegovo najpoznatije djelo je Sulejmanova džamija, Sulejmanija u Istanbulu. U vanjskom dvorištu džamije nalazi se Muzej islamske umjetnosti, s izvrsnim prikazom keramike, odjeće i drvenih radova iz osmanske ere. Posjet zavređuje i lijepa džamija Sultana Bajazit II i džamija Serefeli sa svoja četiri različita minareta. Kraće slobodno vrijeme za šetnju kroz stare gradske uličice koje su nekada bile srednjovjekovno srce grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan: EDIRNE - GALIPOLJE - CANAKKALE
Doručak. Polazak prema gradu Canakkale, uz prelazak preko novog mosta koji spaja obale Mramornog mora, Europu i Aziju. Pogled na srednjovjekovnu tvrđavu Kilid Bahr pokreće priču o nastanku današnje Turske države. Na Galipolju se vodila poznata bitka Ujedinjenih Saveznika i Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu u periodu od 25.04.1915. do 09.01.2016. godine, s ciljem da Saveznici dođu do Konstantinopola, današnjeg Istanbula, a tada glavnog grada Osmanskog carstva. Pomorski napad je odbijen, poginulo je 131.000 vojnika, a ranjeno 262.000. Bitka je bila velika pobjeda za Osmanlije, a u Turskoj se smatra presudnim trenutkom u povijesti nacije, kao događajem u konačnoj obrani onoga što je od Osmanskog carstva ostalo. Pobjeda na Galipolju je trasirala put turskom ratu za nezavisnost i proglašenju Republike Turske osam godina kasnije s Mustafom Kemalom Ataturkom kao predsjednikom. Ataturk se na ovom bojnom polju istaknuo kao oficir što mu je bila osnova za ugled i reputaciju koju će steći u budućim događajima stvaranja Republike Turske. Kao što Istanbul krasi Bospor, tako grad Canakkale uljepšava Dardanele. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom živopisnom gradu i prilika za slikanje sa simbolom grada, Trojanskim konjem, maketom koja je korištena pri snimanju filma Troja (2004.god. s Brad Pittom u ulozi Ahileja). Noćenje.

3.dan: CANAKKALE - TROJA - ASSOS - BURSA
Doručak. Vožnja autobusom prema Troji. Na brdu Hisarlik sjajan Prijamov grad Troja je danas lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Bio je poprište Trojanskog rata, a dijelom je opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom jeziku pisanoj u 9. ili 8. st. prije Krista, mjesto gdje su život izgubili najpoznatiji antički junaci Ahilej i Hektor. Nastavak vožnje prema antičkom gradu Assosu, domu najučenijeg i najsvestranijeg grčkog filozofa Aristotela, učitelja Aleksandra Makedonskog. U Assosu je Aristotel osnovao filozofsku školu i proveo svoja najranija istraživanja iz područja zoologije, biologije i botanike. Do danas grad Assos čuva kazalište, gimnaziju, nekropole iz antičkih vremena i džamiju koju je sagradio Sultan Murat u 14. st. Vožnja do Burse. Smještaj u hotel, noćenje.

4.dan: BURSA - CUMALIKIZIK - BURSA
Poslije doručka odlazak u CumalikızIk, mjesto koje se nalazi u blizini Burse. Uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine zajedno s Bursom u dokumentu pod nazivom  “Bursa i Cumalikizik: Rađanje Osmanskog carstva”. U ovom mjestu su smješteni jedni od najljepših primjera arhitekture ranog osmanskog doba, a koji su se održali do danas. Nakon obilaska povratak u Bursu, prvu Osmansku prijestolnici od 1326. do 1365. godine. Razgled citadele gdje se nalaze grobnice sultana Osmana i Orhana, utemeljitelja Osmanskog carstva, zatim Velike džamije Ulu Camii koja je gradska centralna točka, a sagradio ju je Sultan Beyazıt s čak 20 kupola. Šetnja i kroz Koza Han iz 14. st. u kojem se nekada proizvodila svila, a  danas se prodaje odjeća od svile, proizvodi od svile i kože, zlato, suveniri,.. Nakon obilaska starog grada slobodno vrijeme. Smještaj u hotel, noćenje

5.dan: BURSA - ISTANBUL
Doručak. Polazak za Istanbul. Na ulasku u grad, prvo vožnja do vidikovca Camlica s kojeg se pruža najljepši pogled na Istanbul, treću Osmansku prijestolnicu čak 470 godna, od 1453. do 1923. Obilazak nove Buyuk Camlica džamije koja je sagrađena u šest godina i ima šest minareta. U prijelazu euro- azijskog mosta zaokružuje se krug oko Mramornog mora, jedinog mora na svijetu koje je u granicama samo jedne države. Smještaj u hotel, noćenje.

6.dan: ISTANBUL
Doručak. Odlazak u razgled grada: Topkapi palača - dvor turskih sultana od 15. do 19. st. a dao ju je izgraditi Sultan Mehmed II Osvajač. Slijedi obilazak Aja Sofije. Aja Sofija, hram božje mudrosti, remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti, građena je od 532. do 537. kao kršćanska crkva, a nakon osvajanja Istanbula 1453. od strane Turaka, postaje glavna, Velika džamija. Mustafa Kemal Ataturk 1935.god. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja kršćane i muslimane, a da bi 2020. god. opet postala džamija. Šetnja do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg i zmijskom stupu s Delfa, te uživati u pogledu na Plavu džamiju, džamiju Sultana Ahmeda sa šest minareta. Slobodno vrijeme za kupovinu na Grand Bazaru. Noćenje.

7.dan: ISTANBUL - ZAGREB
Doručak. Slobodno vrijeme ili odlazak na fakultativni izlet brodom, bajkovito i romantično krstarenje po Bosporu. Fantastično krstarenje od 90 minuta s detaljnim opisima dvoraca, palača, tvrđava i vila utjecajnih stanovnika ovog grada kroz stoljeća. Odlazak na aerodrom gdje je let iz Istanbula u 14:00h. Dolazak u Zagreb u 14:50h, kraj programa.



FIRST MINUTE POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 40 € / 301,38 kn
(Posebna ponuda vrijedi do rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)

Termini putovanja Cijena po osobi u
dvokrevetnoj sobi
20.04. - 26.04.2024.
17.05. - 23.05.2024.
995 €
Doplata za jednokrevetnu sobu: 200 € 


Doplate:
  • napojnice za lokalnog vodiča i vozača 30 eur (obavezno plaćanje na licu mjesta)
Doplate po želji:
(min. 10 prijavljenih putnika)
  • za paket ulaznica (Troja, Assos, Topkapi) 80 eur
  • paket 6 večera  120 eur
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama na relaciji Zagreb-Istanbul-Zagreb (uključeno 1 komad prtljage 23kg + ručna prtljaga)
  • zrakoplovne pristojbe
  • lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku
  • 6 noćenja s doručkom u htl 4* u Edirne, Canakkale, Bursi i Istanbulu
  • sve transfere po programu modernim klimatiziranim autobusom
  • razglede prema programu
  • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja
  • troškove organizacije putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje
  • karte javnog prijevoza
  • fakultativne sadržaje
  • policu putnog osiguranja
  • osobnu potrošnju
Fakultativni izleti:
(obavezna rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika)

  • Turska večera s folklornim programom, neograničenim bezalkoholnim pićem i transferom: 60 eur
  • krstarenje 90 min Bosporom: 40 eur
 

Neslužbeni red letova Turkish airlines:  
  • ZAG IST 08:50 12:00
  • IST ZAG 18:35 19:40

Napomene:
  • Putni dokumenti: putovnica/osobna moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji u Španjolskoj te može biti različita u odnosu na kategorizaciju u drugim zemljama
  • Informacije o putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest za grupna putovanja će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 20

Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 166 KB)