Opći uvjeti putovanja
Savjeti prije putovanja
Putno osiguranje - uvjeti
BOŽIĆ I NOVA GODINA 2024/2025
SKIJANJE SEZONA 2024/2025
Europska putovanja
Daleka putovanja
Afrika
Karibi i Južna Amerika
Azija
Srednja Azija
USA i Kanada
Australija, Novi Zeland i Pacifik
Zemlje Orienta
Krstarenje morima
Krstarenje rijekama
Luksuzna krstarenja morima
Zabavni parkovi
Putovanja vlakom
Krstarenja oko svijeta
Avanturistička putovanja
Sigurnost online plaćanja
Pošalji upit








 
Naslovna Naslovna    Ispiši Ispiši    Pošalji upit Pošalji upit     Podijeli
UZBEKISTAN
Opis i cijene  
PAL
 

Objavljeno: 03.09.2024. / Ažurirano. 03.09.2024.
 
Termin putovanja:
23.03. - 31.03.2025.
04.05. - 12.05.2025.


1. dan: ZAGREB - ISTANBUL – TAŠKENT
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb 2 sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let i polijetanje zrakoplova za Istanbul u 19.55 sati na liniji TK1056 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 0.15 sati, a nastavak leta za Taškent u 1.40 sati na liniji TK368 (Turkish Airlines). Noćni let s obrokom tijekom leta.

2. dan: TAŠKENT
Dolazak u Taškent u 8.15 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku, transfer do hotela i doručak u hotelu. Odlazak u razgled prijestolnice Uzbekistana. Taškent je izvrstan primjer spoja moderne gradske arhitekture i očuvanog starog grada. Razgled započinjemo u  starom Taškentu u vjerskom kompleksu  Khasti Imam koji obuhvaća Mauzolej Kaffal Shashi (15. st) gdje počiva Imam Abu Bakr al-Kaffal Shashi, cijenjeni islamski učenjak, Medresu Barak Khan (16. st.) poznatu po prekrasnim mozaicima i drevnoj arhitekturi te neizoc te neizostavnu Džamiju Muy-Mubarak koja čuva poznati Kuran halife Osmana, za koji se vjeruje da je jedan od najstarijih primjeraka Kurana na svijetu. Džamija također čuva zlatnu vlas proroka Muhameda, što je čini izuzetno značajnim religijskim lokalitetom. Razgled nastavljamo posjetom Džuma-džamiji Khodža Akhrar Valija, zatim Medresi Kukeldash (16. st.) koja nudi uvid u obrazovne i vjerske prakse tog vremena, a jedna je od najvećih i najpoznatijih medresa u Srednjoj Aziji te naposljetku Medresi Abdulkasim prekrasnom primjeru islamskih obrazovnih građevina iz 19. stoljeća. U poslijepodnevnim satima razgled novog dijela grada; Trg Nezavisnosti, simbol suvereniteta Uzbekistana koji sadrži impresivne spomenike i okružen je vladinim zgradama; Trg Teatra Navoi gdje se nalazi Opera i Balet Alisher Navoi. Ovo je područje živahno i često domaćin kulturnih događanja, nudeći spoj klasične umjetnosti i modernog života te Trg Amir Timur, središnji trg posvećen velikom osvajaču Amiru Timuru (Tamerlanu). Nakon cijelog dana razgledavanja, večera u jednom od taškentskih restorana gdje možete kušati tradicionalnu uzbekistansku kuhinju. Nakon večere povratak u hotel. Noćenje.

3. dan: TAŠKENT – SAMARKAND
Nakon ranog doručka i odjave iz hotela, odlazimo prema željezničkom kolodvoru na vlak za Samarkand u 8.00 sati Po dolasku u Samarkand oko 10.15 sati, odlazak u razgled fascinantne prijestolnice Timurovog carstva, čija se povijesna jezgra danas nalazi na popisu UNESCO-a. Ovu nezaobilaznu postaju na Putu svile krase dvorci i džamije, medrese i mauzoleji s visokim minaretima i pročeljima od najfinijih keramičkih pločica. Nebrojeno puta osvajan, sravnjen sa zemljom i ponovo podignut kao feniks iz pepela, ovaj grad fascinira sa svojom slojevitom poviješću i bogatom baštinom. Upoznavanje s gradom započet ćemo posjetom čuvenom trgu  Registan koji je povijesno i arhitektonsko čudo smješteno u srcu Samarkanda. Bio je središte drevnog grada i služio je kao javni trg, središte trgovine, društvenih okupljanja i kraljevskih proklamacija. Ime "Registan" na perzijskom jeziku znači "pješčano mjesto" ili "pustinja", što odražava njegovo podrijetlo. Trg okružuju tri grandiozne medrese (islamske škole) izgrađene između 15. i 17. st.: Medresa Ulugh Beg (1417.–1420.) koju je izgradio timuridski vladar Ulugh Beg, i to je najstarija medresa na Registanu. Bila je obrazovno središte s naglaskom na matematiku, astronomiju i filozofiju; Medresa Sher-Dor (1619.–1636.) poznata je po svojim karakterističnim mozaicima lavova, koji su neobični u islamskoj umjetnosti zbog prikaza živih bića, što se inače izbjegava i Medresa Tilya-Kori (1646.–1660.) koja je služila ne samo kao škola već i kao džamija, sa zadivljujućom unutrašnjosti prekrivenom zlatnim listićima. Registan je poznat po svojoj prekrasnoj keramici, zamršenim mozaicima, velikim lukovima i veličanstvenim kupolama koje spajaju perzijske, islamske i timuridske arhitektonske elemente, a dio je i UNESCO-ve Svjetske baštine. Nastavljamo razgled posjetom džamiji Bibi-Khanum, najvećoj u srednjoj Aziji koja je izgrađena u 15. st., a koju  je prema legendi sagradila Timurova omiljena žena, Bibi-Khanym, u čast njegovog povratka s putovanja u Indiju, a danas je jedna od najpopularnijih znamenitosti grada. Posjetit ćemo i najpoznatiji bazar u gradu Siab gdje ćete imati slobodno vrijeme za kupovinu suvenira i tradicionalnih slastica po kojima je poznat Samarkand kao i slobodno vrijeme za ručak. Poslijepodne nastavljamo razgled veličanstvenog Timurovog mаuzoleja “Gur-i Amir”, carske grobnice Timura i njegovih potomaka, čija se arhitektura smatra prototipom sličnih spomenika u Aziji, a prije svega mogulskih grobnica poput npr. indijskog Taj Mahala. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za večeru i šetnju Samarkandom. Noćenje.

4. dan: SAMARKAND – BUHARA
Nakon doručka odjava iz hotela te odlazak u razgled arhitektonskog kompleksa Shah-i-Zinda. Shah-i-Zinda, što znači "Živi kralj," je kompleks veličanstvenih mauzoleja i grobnica. Ovo svetište je jedno od najvažnijih i najljepših arhitektonskih dragulja srednje Azije, a njegovi korijeni sežu u 11. st., iako je većina sadašnjih struktura izgrađena tijekom 14. i 15. st. Shah-i-Zinda je povezan s legendom o Kusam ibn Abbasu, rođaku proroka Muhameda, za kojeg se vjeruje da je širio islam u regiji. Prema legendi, Kusam ibn Abbas nije umro, već je ušao u "vječni život," što objašnjava naziv "Živi kralj." Kompleks se sastoji od niza međusobno povezanih grobnica i mauzoleja, izgrađenih uzduž uske, strme ulice. Svaka grobnica pokazuje nevjerojatnu umjetničku vrijednost s raskošnim plavim pločicama, zamršenim mozaicima, i dekorativnim kaligrafskim natpisima. Shah-i-Zinda je poznat po svojim prekrasnim ukrasima u stilu timuridske arhitekture. Slojevi plavih, tirkiznih i bijelih pločica, bogato ukrašeni ulazi i geometrijski uzorci stvaraju fascinantno vizualno iskustvo. Upečatljivi su i majstorski izrađeni stropovi i zidovi prekriveni arabeskama. Zbog svoje povijesne i umjetničke vrijednosti, Shah-i-Zinda je pod zaštitom UNESCO-a kao dio šireg kompleksa spomenika u Samarkandu. Potom ćemo posjetiti Ulugbegovu zvjezdarnicu iz 15. st. koji je ujedno i svjetsko astronomsko čudo Srednjeg vijeka. Slobodno vrijeme za ručak, a zatim nastavljamo prema Bukhari s uputnim zaustavljanjem u gradu Gijduvan, nadaleko poznatim centrom proizvodnje keramike, vrlo cijenjene robe na Putu svile gdje ćemo posjetiti tradicionalnu keramičarsku radionicu. Dolazak u Bukharu u večernjim satima. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

5. dan: BUHARA
doručak, noćenje
Nakon doručka krećemo u razgled grada. Bukhara je jedan od turističkih dragulja Uzbekistana, a povijesna jezgra uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Smještena duž drevnog Puta svile, glavni razlog za posjet Bukhari su dobro održavane džamije, medrese i druga zadivljujuća arhitektura koja odgovara bogatoj povijesti grada.  Nalazio se na drevnoj trgovačkoj ruti, Putu svile koji je iz Azije vodio prema zapadu i to mu je donijelo slavu i bogatstvo čiji ostaci se još i danas mogu vidjeti na dobro  održavanim džamijama, medresama i drugim zadivljujućim građevinama toga doba. Najznačajnije znamenitosti koje ćemo posjetiti su Mauzolej Ismaila Samanija, Mauzolej Chashma-Ayubb, za kojeg se vjeruje da je posljednje počivalište proroka Joba, ali i mjesto gdje je on udarcem svog štapa načinio izvor pitke vode. Zatim citadelu Ark sa zatvorom Zindan, kompleks Poi-Kalyan koji datira iz 12. st. i predstavlja simbol duhovne i kulturne moći grada tijekom stoljeća. Sastoji se od Minareta Kalyan sagrađenog 1127. godine i jedan je od najstarijih i najviših minareta u Srednjoj Aziji, visok oko 45,6 metara; Kalyan džamija iz 16. st. Koja može primiti do 10 tisuća vjernika; Medresa Mir-i-Arab izgrađena 1535.-1536., jedna je od najvažnijih islamskih škola u regiji. Nastavljamo dalje prema džamiji Magoki Attori, medresi Ulugbek i trgu Lyabi-Khauzu koji čine tri monumentalne građevine – dvije medrese: Kukaldosh i Nadir Divan-Begi te han Divan Begi. Posjetit ćemo i Bukarske bazare pod kupolama, također poznate kao trgovački centri pod kupolama, jedan su od najslikovitijih i najživopisnijih dijelova povijesnog središta Bukare. Ovi trgovački kompleksi potječu iz 16. st. kada je Bukhara bila važna stanica na Putu svile, privlačeći trgovce i putnike iz cijelog svijeta. Kupole su izgrađene kako bi se stvorila organizirana i zaštićena mjesta za trgovinu, posebno tijekom vrućih ljeta i hladnih zima. One su omogućile trgovcima da svoje robe, kao što su nakit, začini, tkanine, antikviteti i drugi proizvodi, prodaju na prikladnim mjestima. Najznačajnije kupole su: Toki-Zargaron (Kupola draguljara), ovo je najstarija i najveća kupola, izgrađena 1569. godine, koja je bila središte trgovine draguljima, plemenitim metalima i finim nakitom. Danas se ovdje još uvijek može naći raznovrsni nakit i ukrasi; Toki-Sarrafon (Kupola mjenjača novca), ova kupola bila je središte za mjenjače novca i trgovinu valutama, odražavajući važnost Bukare kao financijskog čvorišta na Putu svile. Danas ovdje možete pronaći suvenire, rukotvorine i tradicionalne proizvode; Toki-Telpak Furushon (Kupola prodavača šešira): Ovaj trgovački centar bio je poznat po prodaji tradicionalnih šešira, turbana i tekstila. Sada je popularan zbog svoje ponude tepiha, tkanina i suvenira; Tim Abdullakhan, ova tržnica je poznata po trgovini tkaninama i svilom, a njezina unutrašnjost pokazuje savršenstvo u arhitektonskom dizajnu sa zamršenim stropovima i dekoracijama. Predlažemo odlazak na folklornu predstavu u Nodir Divan-begi medresi (prijava i doplata na licu mjesta). Povratak u hotel. Noćenje.

6. dan: BUHARA – izlet na sveta mjesta Buhare
Nakon doručka odlazak na izlet u okolicu grada u posjet znamenitostima poput mauzoleja osnivača jednog od sufijskih redova Bahoutdina Naqshbandija koji je živio u 14. st. Mauzolej je izgrađen u 16. st., ali je kroz stoljeća proširivan i obnavljan, posebno tijekom vladavine uzbekistanskih vladara. Kao sveto mjesto, privlači hodočasnike koji dolaze tražiti blagoslove i odati počast velikom duhovnom vođi. Kompleks je savršen primjer srednjoazijske islamske arhitekture s jednostavnom, ali elegantnom estetikom. Sastoji se od nekoliko građevina, uključujući džamiju, medresu, mihrab (molitvena niša), i sam mauzolej. Arhitektura kombinira bijele i plave tonove, karakteristične za regiju, s bogatim ukrasima i kaligrafskim natpisima. Glavni dio kompleksa je grobnica Bahoutdina Naqshbandija. Grobnica je skromna, prekrivena zelenom tkaninom s kaligrafijom koja slavi njegov život i učenja. Okružena je vrtnim površinama i stablima koja doprinose mirnoj atmosferi. Posjetit ćemo zatim nekropolu Chor-Bakr gdje su se prvi grobovi na tom mjestu pojavili još prije tisuću godina, tu su bili pokapani članovi obitelji Djuybar Seyyid, potomci proroka Muhameda, ali veličanstvena arhitektonska cjelina, koju danas posjećuju tisuće hodočasnika i turista, građena je tek od 16. stoljeća. Slijedi posjet palači Sitorai Mohi Khosa izgrađenoj u kasnim godinama 19. st., nekada rezidencija buharskog emira, a danas je u njoj muzej. Poslijepodne slobodno vrijeme u Buhari za samostalno istraživanje grada. Noćenje.

7. dan: BUHARA – HIVA
Doručak i odjava iz hotela. Krećemo autobusom prema gradu Hiva, a put nas vodi preko misteriozne crvene pustinje  Kyzylkum i uz rijeku Amu Darja, pokrajinom Horezm koja se smatra najstarijom naseljenom regijom u današnjem Uzbekistanu i spominje se još u starim zoroastrijskim zapisima. Nazivali su ju nekada još i „Zemljom tisuću tvrđava“ zbog drevnih naselja s tisućljetnom poviješću. Po dolasku u Hivu, očaravajućem gradiću, okruženom očuvanim zidinama, čija je kompletna jezgra je pod zaštitom UNESCO-a, prijava i smještaj u hotel. Kraća orijentacijska šetnja s voditeljem putovanja te slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

8. dan: HIVA
Nakon doručka odlazimo u razgled grada. Prvo ćemo posjetiti pravi muzej na otvorenom odnosno arhitektonski kompleks Ichan Kala koji čini staru gradsku jezgru Hive, a nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Kroz splet slikovitih uličica vidjet ćemo džamije, medrese, mauzoleje, radionice i stare hanove gdje se i danas odvija trgovina. Najznačajniji spomenici i građevine koje ćemo vidjeti su medresa Мuhamed Amin Khan koja je ujedno i najveća u Središnjoj Aziji (danas pretvorena u hotel), minaret Каlta-minor, kompletno prekriven glaziranom keramikom tirkiznih nijansi, te ujedno jedinstven u Središnjoj Aziji po svojoj arhitekturi. Nastavljamo s razgledom: Džamija Džuma čiji krov podupire 213 stupova od drveta, a svaki je isklesao drugi majstor; Dvorac Тash Khauli, ljetna rezidencija hanova Hive, gdje je odlično sačuvan harem hana, Mauzolej Pahlavana Mahmuda, poznatog pjesnika i hrvača iz 14. st., Minaret Islam Xoja, najveći u Uzbekistanu, s visinom od skoro 57 metara. U večernjim satima večera s folklornim programom u lokalnom restoranu (uključena u cijenu). Povratak u hotel. Noćenje.

9. dan: HIVA – URGENČ – ISTANBUL – ZAGREB
Rani doručak i odjava iz hotela. Odlazimo autobusom do 30-ak kilometara udaljene zračne luke u gradu Urgenč. Po dolasku prijava na let za Istanbul u 8.15 sati na liniji TK263 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul u 10.30 sati po lokalnom vremenu, a nastavak leta za Zagreb u 11.30 sati na lini TK1057 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb u 12.40 sati po hrvatskom vremenu.
 


POPUST ZA RANE REZERVACIJE NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 50 €
(vrijedi do 30 dana prije polaska ili rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu)

Termini putovanja Cijena po osobi u
dvokrevetnoj sobi
23.03. - 31.03.2025.
04.05. - 12.05.2025.
1.899 €
 
Doplata za jednokrevetnu sobu: 280 €


Doplate:
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače 50 € (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta)
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Taškent – Urgenč – Zagreb
  • pristojbe zračnih luka
  • 1 komad prtljage do 23 kg koji se predaje i 1 komad ručne prtljage koji možete sa sobom ponijeti u putničku kabinu, maksimalne težine 8 kg i zbroja dimenzija do 115 cm (55x40x20)
  • smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 4* na osnovi 7 noćenja s doručkom
  • ulaznice za objekte i lokalitete koji se posjećuju
  • 2 večere u lokalnim restoranima u Taškentu i Hivi
  • grupne prijevoze i razglede prema programu
  • kartu za brzi vlak na relaciji Taškent – Samarkand
  • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
  • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
  • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • vize
  • obroke i izlete koji nisu navedeni u programu
  • dodatne usluge
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja


Neslužbeni red letova:
Polazak 23.03.2025.
Zagreb – Istanbul                                              19:55 - 00:15+1
Istanbul – Tashkent Int                                       01:40 - 08:15
URGENCH INTERNATIONAL AIR  - Istanbul    08:15 - 10:30
Istanbul – Zagreb                                               11:30 - 12:40

Polazak 04.05.2025.
Zagreb – Istanbul                                               20:25 - 23:40
Istanbul – Tashkent Int                                       01:10 - 07:40
URGENCH INTERNATIONAL AIR  - Istanbul    08:15 - 10:30
Istanbul – Zagreb                                               11:30 - 12:40

 
Napomene:
  • Putovnice moraju važiti još minimalno 6 mj., od termina povratka sa putovanja
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja karte. Ukoliko je razlika uvećanje, naplaćuje se od putnika do polaska, a ukoliko se radi o smanjenju taksi, organizator će napraviti povrat više naplaćenog iznosa u za to dogovorenom roku. Zrakoplovne karte izdaju se 14 ili 7 dana prije polaska a prema uvjetima avio kompanije koji vrijede za grupu, izdaju se za sve putnike u jednom danu.
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest o putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 20

Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 333 KB)
 

 
Povratak na vrh  Povratak na vrh   |   Print  Ispiši stranicu
 
ZA SVA PUTOVANJA VRIJEDE OPĆI UVJETI PUTOVANJA KOJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE
 






PREPORUČAMO
 


ROVANIEMI 
DIREKTAN ČARTER LET
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 3 dana
Polasci 2024.: 13.12.

GARANTIRANI POLAZAK!!

ANDALUZIJA S GIBRALTAROM I MAROKOM
Trajanje: 8 dana
Polasci 2024.: 16.11. 
Polasci 2025.: 22.02., 14.03.
GARANTIRANI POLAZAK!!


AZORI
POSEBNIM ZRAKOPLOVOM
Polazak iz Ljubljane
Trajanje: 7 dana
Polasci 2024.: 09.11.

GARANTIRANI POLAZAK!!

ŠRI LANKA I MALDIVI
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 12 dana
Polasci 2025.: 03.01., 04.04.


ANDALUZIJA - NOVA GODINA - PROGRAM 2
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 8 dana
Polasci 2024.: 27.12.
GARANTIRANI POLAZAK!!


MADEIRA - NOVA GODINA
POSEBNIM ZRAKOPOLOVOM
Polazak iz Ljubljane
Polazak: 6 dana
Polasci 2024.: 28.12.
GARANTIRANI POLAZAK!!


MALTA - NOVA GODINA
Polazak iz Zagreba
Polazak: 5 dana
Polasci 2024.: 29.12.
GARANTIRANI POLAZAK!!


MALDIVI  BEACH STAY
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 8 dana
Polasci 2025.: 07.01., 26.01., 12.03. 

MAURICIJUS
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci do 30.06.2025.

SEJŠELI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci do 30.06.2025.

MALDIVI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci do 30.06.2025.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 30.06.2025.

MEKSIKO – CANCUN / PUERTO MORELOS / PLAYA DEL CARMEN
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 30.06.2025.

ARUBA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 30.06.2025.

JAMAJKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 30.06.2025.