KRETA - TURA
PAL
 

Objavljeno: 07.06.2021. / Ažurirano: 07.06.2021.
 

POSEBNIM ZRAKOPLOVOM

Termin putovanja:
21.06. - 25.06.2021.
 
1. dan: ZAGREB – HERAKLION – KNOSOS  
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Heraklion u 8.50 sati. Dolazak u Heraklion predviđen je u 12 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku odlazak u razgled Herakliona, glavnog i najvećeg grada otoka Krete, a ujedno i najvećeg grada u kojem se isprepliću kulture svih naroda koji su ga osvajali. Stari dio grada okružuju venecijanske zidine koje vode do utvrde Koules u staroj gradskoj luci. Uz to značajnije znamenitosti su: Gradska vijećnica iz 17.st.; Lavlji trg, glavni gradski trg s fontanom Francesca Morosinia u sredini i okružen kafićima, trgovinama i restoranima; crkve Agios Minas, sv. Katarine i sv. Tita. Slobodno vrijeme u gradu za ručak. U nastavku dana odlazimo na razgled ostataka veličanstvene palače u Knososu, središta minojske kulture. Ovo je bila palača mitskoga kralja Minosa u kojoj se nalazio labirint, stan čudovišta Minotaura, koje se hranilo ljudskim mesom. Povratak u Heraklion, prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

2. dan: HERAKLION – LASSITHI – AGIOS NIKOLAOS – OTOK SPINALONGA – HERAKLION  
Nakon doručka odlazimo prema istočnom dijelu otoka Krete. Put nas vodi pored tradicionalnih sela, s pogledom na brda i brojne zaljeve,  do najveće kretske poljodjelske visoravni Lassithi te razgled Zeusove pećine (Psychro). Prema legendi, ovo je mjesto gdje božica Rhea rodila Zeusa u tajnosti od muža - boga Kronosa. Potom nastavljamo do ljupkog gradića Agios Nikolaos u zaljevu Mirabello. Stanka za šetnju i razgled mjesta poznatog po jezeru Voulismeni, koje prema legendi nema dna. Odlazimo do mjesta Elounda gde slijedi ukrcaj na brod i plovidba do otoka Spinalonga. Otok, koji je danas nenaseljen, poznat je kao posljednja kolonija gubavaca u Europi. Slijedi razgledanje otoka, šetnja po mletačkim zidinama i utvrdi koja je zadnja na Kreti pala u ruke Turcima. Povratak brodom na kopno te povratak u Heraklion. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: HERAKLION – GORTINA – FEST – MATALA – RETIMNO
Nakon doručka odjava iz hotela te odlazimo na jug otoka, gdje ćemo obići ostatke nekadašnjeg rimskog i ranokršćanskog središta otoka, Gortine. U rimsko doba bio je upravno središte rimske provincije Kreta i Cirenaika. Slijedi posjet drevnom gradu Festu u južnom dijelu otoka Krete, uz Knosos, glavno nalazište kretske kulture, naseljenom od neolitika do rimskoga doba. Razgledat ćemo ostatke još jedne minojske palače za koju se vjeruje da je pripadala mlađem bratu kralja Minosa, Radamantu. Poslijepodne je rezervirano za kupanje u Libijskom moru na plaži u Matali. Nastavljamo prema Retimnu uz usputno zaustavljanje u slikovitom selu Spili, smješteno na nadmorskoj visini od 430 metara jugoistočno od grada Retimna. Zbog svog nevjerojatnog položaja selo nudi zadivljujući pogled na more i cijelu okolinu ispunjenu drvećem, izvorima, kapelicama i crkvama s prekrasnim freskama. Po dolasku u Retimno, gradiću kojim dominiraju mletačke zidine i utvrda i gdje se mletačka arhitektura i palače skladno stapaju s turskom arhitekturom te s pravoslavnim i katoličkim sakralnim građevinama, slijedi šetnja uskim uličicama te obilazak grada. Odlazak u hotel, prijava i smještaj. Slobodna večer. Večera i noćenje u hotelu.

4. dan: RETIMNO – (fakultativni izlet OTOK GRAMVOUSA ili HANIA)
Doručak u hotelu. Predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet na otok Gramvousa. Ovo je izuzetno atraktivan otok na kojemu je oko 400 različitih vrsta biljaka od kojih je čak 26 endemskih i ima ih samo na Kreti. Također otok je stanište i za 98 različitih vrsta ptica od kojih je 20 zaštićeno, a 14 je proglašeno vrlo rijetkim jedinstvenim primjercima. Prema predaji, čuveni Homer je Gramvousu opisao kao otok s brončanom utvrdom na vrhu, gdje je mitološki grčki bog vjetrova Eol živio zajedno sa svojim sinovima i kćerima. U luci Kisamos ćemo se ukrcati na brod te nakon jednosatne plovidbe iskrcati na Gramvousu te otići na visoravan visoku 137 metara gdje ćemo obići venecijansku tvrđavu iz 16. stoljeća. Zatim odlazak u lagunu Balos gdje će brod biti usidren, ovdje se nalaze pješčane plaže s kristalno čistim i toplim morem. Slobodno vrijeme za kupanje, a u popodnevnim satima povratak brodom na kopno te potom autobusom preko Hanie povratak u hotel u Retimnonu. Putnici koji ne žele fakultativni izlet na otok Gramvousu, mogu istim autobusom otići do grada Hania te provesti slobodan dan za samostalno istraživanje i upoznavanje s Hanijom, jednim od najslikovitijih gradova na Kreti, i  još jednim od gradova na otoku u čijem srcu ćete pronaći i džamiju i franjevački samostan, i pravoslavnu crkvu. Povratak u hotel. Večera i noćenje u hotelu.

5. dan: RETIMNO - ARKADI - MARGARITES - ŠPILJA SFENDONI - ANOGIA – AROLITHOS - HERAKLION - ZAGREB
Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema manastiru Arkadi gdje ćemo razgledati manastir i manji muzej u neposrednoj blizini. Potom nastavljamo do planinskog sela Margarites gdje se stari običaji i tradicije ne mijenjaju, a otkrivaju pravu kretsku kulturu. Selo Margarites jedno je od najvećih centara za keramiku u Grčkoj. Stare i nove tehnike skladno koegzistiraju u 20-ak radionica keramike koje izrađuju i tradicionalnu i modernu keramiku. Kraće slobodno vrijeme u selu za šetnju pitoresknim uličicama te zatim idemo do špilje Sfendoni stare preko 8 milijuna godina s očaravajućim špiljskim formacijama. Posjet unutrašnjosti špilje i nastavak puta prema mjestu Anogia, jednog od otočkih središta tradicionalnih obrta i glazbe. Ovdje ćemo posjetiti lokalno seosko imanje gdje ćete moći vidjeti tradicionalni način pripreme sira i degustirati lokalno piće odnosno aperitiv raki (rakija začinjena anisom). Zadnja postaja današnjeg dana, a prije odlaska u zračnu luku bit će tradicionalno selo Arolithos gdje ćemo još malo uživati u lokalnim proizvodima, vidjeti mjesni muzej, uživati u prekrasnom pogledu na Heraklion i okolicu te večerati (večera uključena u cijenu). Odlazak prema zračnoj luci Heraklion te prijava na let posebnim zrakoplovom za Zagreb u kasnim večernjim satima. Polijetanje zrakoplova za Zagreb te predviđeni dolazak u 00.35 sati po hrvatskom vremenu.CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 6.680 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 950 kn

Fakultativni izleti:
 • Cjelodnevni izlet na otok Gramvousa: 250 kn
Cijena aranžmana uključuje:
 • prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb - Heraklion - Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe (uključene u cijenu)
 • 4 noćenja s uslugom POLUPANSIONA (doručak i večera u hotelu) na Kreti (2 nooći Heraklion i 2 noći Retimno) u dvokrevetnoj sobi u hotelima 4*
 • transfere i razglede prema programu
 • lokalne vodiče na Kreti
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju (arheološki lokaliteti u Knososu, Gortini i Festu, manastir Arkadi, špilja Sfendoni, Arolithos muzej)
 • degustacija sira i rakia u Anogiji
 • kulinarska prezentacija i večera s uključenim vinom i vodom u tradicionalnom kretskom selu Arolithos
 • troškove organizacije i pripreme putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
 • ulaznice za objekte koji nisu navedeni kao uključeni
 • fakultativne sadržaje
 • boravišnu pristojbu u hotelima (3 eur po osobi po danu)
 • policu putnog osiguranja
 • osobnu potrošnju

VAŽNA NAPOMENA: COVID-19

Uvjeti za ulazak u Grčku:
Svi putnici koji ulaze u Grčku dužni su:
1.) najmanje 24 sata prije dolaska ispuniti obrazac PLF („Passenger Locator Form“) koji je dostupan na: https://travel.gov.gr/. Bez ispunjenog obrasca ulazak u Grčku nije moguć.
2.) imati negativni rezultat molekularnog testa (PCR) za COVID-19 (osim za osobe koje su u potpunosti cijepljene).
Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19.

Za cijepljenje osobe: ako je osoba u potpunosti cijepljena (minimalno prošlo 14 dana od primitka zadnje doze cjepiva) i posjeduje važeći certifikat o cijepljenju, negativan PCR test nije potreban.
Grčka prihvaća certifikate o cijepljenju sljedećih cjepiva:  Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Novavax, Johnson+Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

O testu: Putnici trebaju biti laboratorijski testirani RT-PCR-om putem orofaringealnog ili nazofaringealnog brisa i rezultat testa treba biti negativan. Potvrde trebaju biti napisane na engleskom jeziku i sadržavati ime i prezime, br. putovnice/matični broj putnika. Laboratoriji koji izvode RT-PCR ispitivanje trebaju biti: a) nacionalni referentni laboratoriji, b) nacionalne laboratorije za javno zdravstvo ili c) privatni laboratoriji koji su akreditirani od odgovarajućih državnih tijela za akreditaciju. Potvrde koje ne ispunjavaju gore navedene kriterije neće biti prihvaćene. Krivotvorenje uvjerenja prema grčkom zakonu je kažnjivo. Od obveze testa izuzete su u potpunosti cijepljene osobe i osobe mlađe od 5 godina.

O obrascu PLF za najavu putovanja u Grčku: Svi putnici moraju ispuniti PLF najmanje 24 sata prije ulaska u zemlju, uz detaljne informacije o mjestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi boravka u Grčkoj. U slučaju višestrukog boravka, dužni su navesti adresu najmanje prva 24 sata. Putnici će dobiti potvrdni e-mail nakon podnošenja PLF-a te će dobiti jedinstveni QR kod koji se pokazuje prilikom ulaska u zemlju (na mobilnom uređaju ili isprintano na papiru). U slučaju pokušaja ulaska u Grčku bez PLF obrasca moguća je naplata kazne od 500 EUR.

Svi putnici podložni su nasumičnome testiranju na COVID-19. Ako putnik bude podvrgnut nasumičnome testiranju, do rezultata testa dužan je provoditi mjere socijalnoga distanciranja. Putnici će biti kontaktirani samo u slučaju pozitivnoga testa. Ako putnik nije kontaktiran u roku od 24 sata od trenutka provođenja testa, test je negativan. U slučaju pozitivnog testa, zaražene osobe smještaju se u obveznu karantenu (najkraće 10 dana), nakon čega se ponavlja testiranje. Grčke vlasti snose sve troškove liječenja, karantene.

Važne napomene
- Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti.
- Kategorizacija hotela u Grčkoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
- O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje moguće je informirati se na službenoj stranici MVEP Republike Hrvatske; www.mvep.hr
- Za  državljane RH viza Grčku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica.
- Vremena polazaka zrakoplova u programu su informativnog karaktera. Putnici će dobiti obavijest o točnom redu letenja najkasnije 3 dana prije puta u završnoj obavijesti o putovanju.


 
Napomene:
 • Putni dokumenti: putovnica/osobna moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
 • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
 • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
 • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
 • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
 • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
 • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
 • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
 • Završna obavijest za grupna putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
 • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
 • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 35