ROVANIEMI / FINSKA - PROGRAM 2
PAL


Objavljeno: 28.06.2021. / Ažurirano: 15.11.2021.
Termin putovanja:
03.12. - 05.12.2021. - RASPRODANO!
11.12. - 13.12.2021. - RASPRODANO!

17.12. - 19.12.2021. - GRANTIRANI POLAZAK!!


1.dan: ZAGREB/LJUBLJANA – ROVANIEMI (fakultativni izleti RANUA ZOO i AURORA BOREALIS)
Sastanak putnika u jutarnjim satima na Autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do zračne luke Brnik/Ljubljana (transfer po želji uz doplatu). Prijava na let i polijetanje izravnog charter zrakoplova za Rovaniemi, grad koji leži na rubu Arktičkog kruga i zbog svojeg geografskog položaja poznaje čak osam različitih godišnjih doba - svaki od njih ima svoju specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je u obliku rogova sjevernog jelena projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Odmah po dolasku bit će organiziran fakultativni izlet u Zoološki vrt Ranua, najsjeverniji park na svijetu gdje možete doživjeti kako izgleda prava arktička divljina jer u njemu borave životinje kao što su los, sjeverni medvjed, sivi vuk i ostala bića s tog područja. Slijedi prijevoz do hotela i večera (uz doplatu). Večer je namijenjena promatranju jedne od najljepših nebeskih pojava koju nazivamo "sjeverna zora" ili Aurora Borealis. Istinski doživljaj dočarat će vam odlazak na večernji izlet (doplata) u netaknutu prirodu. Ako bude sreće, svjedočit ćete svjetlosnom fenomenu kojega Finci zovu i „lisičja vatra“ uz topli napitak i laponski piknik. Povratak u hotel u kasnim noćnim satima. Noćenje.

2. dan: ROVANIEMI (fakultativni izleti ARTIKUM i ARKTIČKA AVANTURA)
Nakon doručka, predlažemo odlazak u Arktikum, muzej i znanstveni centar Laponije i Arktika koji vodi goste na uzbudljivo putovanje po arktičkim zemljama, upoznaje s kulturom i vjerovanjima ne samo finske Laponije već svih zemalja Arktika, objašnjava promjene koje se dešavaju na tom dijelu zemljine kugle i dočarava prirodne fenomene Sjevera, između ostalog izvrsno dočarava i auroru borealis (ulaznica uz doplatu). U nastavku dana preporučujemo odlazak na poludnevnu „Arktičku avanturu“ (trajanje 4 sata, doplata) koja će započeti posjetom farmi haskija i vožnjom (1 km, cca. 5-7 minuta) saonicama koje vuku haskiji. Saonice vuče od 4 do 5 haskija koji će vam ponuditi istinski uzbudljivu perspektivu za otkrivanje idiličnog krajolika. Arktička avantura nastavit će se posjetom farmi sobova, gdje će vam predstaviti njihov način života te vas naučiti ponešto o uzgoju ovih prekrasnih životinja. Za kraj ćete sudjelovati i u svečanoj laponskoj ceremoniji prelaska arktičkog kruga za što se dobije i Certifikat! Povratak u hotel u kasnim večernjim satima.

3. dan: ROVANIEMI – SELO DJEDA MRAZA – LJUBLJANA/ZAGREB (fakultativni izlet SAFARI MOTORNIM SAONICAMA)
Nastavljamo s polarnim doživljajima. Za one avanturističkog duha predlažemo izlet motornim saonicama (doplata) u srce laponske prirode! Taj zaista posebni safari (10-20 km) vodit će vas po putevima zamrznutih rijeka, zasniježenih šuma, dolina i brda, s kojih će vam se otvarati prekrasni vidici. Izlet traje dva sata tijekom kojega ćete dobiti zimsku opremu i toplo piće s keksićima, kao i vođenje na engleskom jeziku. U poslijepodnevnim satima vožnja do linije sjevernog polarnog kruga gdje je uređeno čuveno selo Djeda Mraza, zabavni park udaljen 8 kilometara od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako ispresti legendu o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta, a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izrađuju igračke za Božić. Najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho a godišnje ga posjeti oko pola milijuna turista. Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i radi i Baka Mraz. Moći ćete posjetiti Djeda Mraza u njegovom uredu, s njim pročavrljati i povjeriti mu svoje želje. Zaustavit ćete se u poštanskom uredu u kojem su pohranjena pisma sa željama iz cijelog svijeta. Slobodno vrijeme za pisanje božićnih čestitki, za kupovinu u trgovinama ukrašenim u božićnom stilu, i sl. Unutar parka Djeda Mraza možete posjetiti Školu vilenjaka, otkriti tajanstveni Bubanj želja, uživati u vožnji sanjkama, posjetiti očaravajuće kraljevstvo Ledene princeze i uživati u ostalim sadržajima. U ranim večernjim satima slijedi transfer do zračne luke i let izravnim charter zrakoplovom prema Ljubljani. Po dolasku, mogućnost organiziranog transfera do Zagreba (po želji uz doplatu).




Termini putovanja Cijena u kn/osobi u
dvokrevetnoj sobi
03.12. - 05.12.2021. 7.100
11.12. - 13.12.2021. 6.370
17.12. - 19.12.2021. 6.740
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.030 kn


Cijena za djecu 2 do 12 godina, sa dvije odrasle u sobi:
  • 03.12. i 17.12.2021,: 5.240 kn
  • 11.12.2021.: 4.870 kn

Cijena aranžmana uključuje:
  • zrakoplovni prijevoz posebnim zrakoplovom Ljubljana - Rovaniemi Ljubljana
  • pristojbe zračnih luka
  • transfere na destinaciji prema programu
  • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4*
  • obilazak sela Djeda Mraza
  • uslugu voditelja putovanja na slovenskom/hrvatskom jeziku
  • organizaciju putovanja

Cijena aranžmana ne uključuje:
  • transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 349 kn (na upit)
  • ulaznice za lokalitete koji nisu navedeni kao uključeni
  • putno zdravstveno i osiguranje od otkaza putovanja
  • fakultativne sadržaje
  • troškove osobnih narudžbi

Fakultativni izleti uz nadoplatu:
(prijave i uplate isključivo prilikom rezervacije aranžmana):
  • DVIJE VEČERE U HOTELU: odrasli 640 kn, djeca do 12 god 490 kn.
  • IZLET U ZOOLOŠKI VRT RANUA S ULAZNICOM: odrasli 480 kn, djeca do 12 god 370 kn (min. 15 putnika)
  • ARKTIČKA AVANTURA: odrasli 1.490 kn, djeca do 12 god 1.260 kn
  • VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA: odrasli 790 kn, djeca do 12 god 670 kn (u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; min. prijava dvije osobe),
  • *IZLET AURORA BOREALIS: 690 kn (u cijenu uključena vožnja do obližnje šume i odlazak pješice u potragu, topli napitak i snack, ovaj izlet ne preporučujemo djeci)
*Izlet AURORA BOREALIS je organiziran u kasnovečernjim satima i ne preporučuje se djeci koja će biti previše umorna. Polarno svijetlo se pojavljuje samo u slučaju lijepog vremena, stoga nismo u mogućnosti garantirati da ćemo ga na izletu i vidjeti. Međutim, večernji izlet u šumu i doživljaj noći uz otvoreno ognjište predstavlja nezaboravan doživljaj


Moguće doplate na licu mjesta:
  • ulaznica za Arktikum 13 € odrasli, djeca 7-15 godina 6 €; obiteljska ulaznica 30 €


Napomene:
Izleti se plaćaju prilikom rezervacije jer postoji mogućnost da uplate na licu mjesta neće biti moguće,
Broj dvokrevetnih soba s jednim ili dva dodatna kreveta je ograničen, sobe su na upit.
U cijenu svih aktivnosti u prirodi (haski safari, vožnja s motornim saonicama i sobovskom zapregom) je uključena topla odjeća koju ćete dobiti prije željenih aktivnosti.


ROVANIEMI
Selo Djeda Mraza je zabavni park 8 kilometara udaljen od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako ispresti legendu o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izradjuju igračke za Božić.
Najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho a godišnje ga posjeti oko 500.000 turista. Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i djeluje i Baka Mraz.
U sklopu Sela Djeda Mraza dostupne su sljedeće aktivnosti:
Ured Djeda Mraza - Djed Mraz vas svakodnevno čeka u svom uredu kako biste mu šapnuli želju u uho!
Glavni poštanski ured Djeda Mraza - ovdje se obrađuju tisuće pisama iz cijeloga svijeta i na svako se odgovara. Razveselite rodbinu i prijatelje slanjem pisma Djeda Mraza, otisnuta ručno i s originalnim poštanskim žigom Poštanskog ureda Djeda Mraza. Pismo će stići na vijeme, pred Božić.
Djedova adresa: Santa Claus, Santa Claus Main Post Office, FI-96930 Arctic Circle
Božićna izložba - u Božićnoj kući, jedinstvena i nostalgična Božićna izložba predstavlja prikaz božićnih običaja i tradicija u različitim dijelovima svijeta.
Santa Park - niz podzemnih spilja i tunela gdje se izrrađuju Božićni pokloni
Suvenirnica - rukotvorine, laponska hrana, finski suveniri, tekstil, odjeća i igračke proizvedene od strane lokalnih poduzeća.
Husky Park - vožnja saonicama koje vuku haskiji u zimskim, a posjeta husky parku u ljetnim mjesecima.
Snowmobile Park - safari motornim saonicama i posebni programi za djecu
Reindeer Sleigh ride - vožnja saonicama sa sobovima
Farma sobova - nezaboravno iskustvo na farmi sobova, laponski obredi, laponska jela.

Aurora borealis, odnosno "sjeverna zora", prirodna je pojava koju najbolje možemo vidjeti u vedrim i tamnim jesenskim i zimskim noćima blizu obaju polova Zemlje, a koja se na žalost ne može sa sigurnošću unaprijed predvidjeti. Pojava plavo-zelene svjetlosti, koja poigrava prema nebu, naprosto je nepojmljiva i predstavlja upravo poseban doživljaj. Iako izgleda vrlo elegantno i smireno u mirnim i vedrim noćima, "sjeverna zora"  je pojava koja nastaje zbog milijuna eksplozija magnetne energije.




Napomene:
  • Putni dokumetni moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja. 
  • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest o putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 100

Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 333 KB)